F Books II. - Another Dominika

Books II.

A jsem tady s dalším tipem na super knížky!
Ty předchozí tipy si můžete přečíst TADY :).

Dlouhá cesta dolů - Nick Hornby
"Zkuste to, řekněte, co chcete.  ...  Ať je to cokoliv, řekněte to sami sobě. Pravda vás osvobodí. Buď, nebo vás praští mezi oči. Přežívat v životě, který žijete, znamená lhát a lhaní rozežírá duši, takže si od lží na chvilku odpočiňte."
Partička sebevrahů se v den, kdy se koná nejvíce sebevražd v roce, sejde na místě, kde se uskutečňuje nejvíce sebevražd v Londýně.
Absolutně jsem neměla tušení, o čem ta knížka vlastně bude, a tak jsem jejím námětem byla lehce zaskočená. Ale byla jsem nadšená už ze samotného uspořádání knížky, kdy se ve vyprávění příběhu střídají 4 lidé - zkrachovalá televizní hvězda, matka postiženého chlapce, mladá ztřeštěná holka a neúspěšný muzikat. 4 lidi. 90 dnů. Sebevrahové. Jak to celé dopadne?


If I Stay/Zůstaň se mnou - Gayle Forman
Miluju ten film. A věděla jsem, že dříve, nebo později si musím přečíst i knížku. Ten čas nastal a k mému překvapení jsem knížku přečetla v angličtině. Dalo by se říct, že bez nějakých větších problémů. Nerozuměla jsem sice každému slovu, ale význam jsem chápala, což bylo pro mě nejdůležitejší.
Ale teď už ke knížce.. Předpokládám, že film už většina z vás viděla, takže o ději se moc rozepisovat nemusím, ale pro jistotu napíšu, že knížka je úžasná s nádherným příběhem a sakra.. potřebuji druhý díl, protože v knížce je sneak peek dalšího dílu a vypadalo to víc než jenom zajímavě!

“Sometimes you make choices in life and sometimes choices make you.”


Nesnesitelná lehkost bytí - Milan Kundera
"Co tedy bylo správné udělat? Podepsat, nebo nepodepsat? ... Je lépe křičet a urychlit tak svůj konec? Anebo mlčet a vykoupit si pomalejší umírání? Existuje vůbec odpověď na tyto otázky? ... Lidský život se děje jen jednou, a proto nebudeme moci nikdy zjistit, které naše rozhodnutí bylo dobré a které bylo špatné. Mohli jsme se v dané situaci rozhodnout jen jednou a nebyl nám dán žádný druhý, třetí, čtvrtý život, abychom mohli různá rozhodnutí srovnat."

Od této knížky jsem toho čekala hodně a opět se mi potvrdilo, že očekávat méně je někdy více. Mám z ní smíšené pocity. Příliš mnoho metafor, řekla bych. Příliš mnoho otázek, na které by bylo lepší neodpovídat. Ovšem samotný příběh Tomáše a Terezky byl sice komplikovaný, ale přesto vlastně nakonec krásný. Možná kdyby se knížka točila jen kolem nich, kolem jejich příběhu a Československu v šedesátých a sedmdesátých letech, byla bych nadšenější.
Ale pokuď si chcete přečíst příběhy lásky, dozvědět se něco z našich dějin a celkově o lidech, tak se pusťte do čtení. Pokuď chcete jen objevit kouzlo psaní pana Kundery, doporučuji Žert.


Zápisník jedné lásky - Nicholas Sparks
Upřímně, kdo z vás by neviděl stejnomenný film? Asi jen málokdo. Film je nádherně zpracovaný, ale knížka mě dojala a rozbrečela mnohem více. Knížka není dlouhá (cca 150 stránek), ideální na počtení v létě. Čte se rychle, vtáhne vás do příběhu a nepustí vás, dokuď nejste na konci. A věřte mi, každá z vás bude chtít potkat toho svého Noaha.. já sama za sebe můžu přísahat, že až (ehm, jestli teda vůbec někdy) mi někdo řekne, že jsem jeho snem, padnu mu kolem krku a už ho nikdy nepustím..
Celkově knížky od tohoto autoru můžu jen doporučit. Láká mě na něm hlavně to, jak zamilovaný příběh vypráví i z pohledu muže, je to něco naprosto fascinujícího, co mi dává naději, že někde na světě je jšeště nějaký normální kluk, ne jen samá namachrovaná paka..


Jako zabít ptáčka - Harper LeeováMoje závislot na knížce Ten, kdo stojí v koutě mě doprovází snad každý den. Pokud knížku znáte, víte, že Charlie dostává od svého profesora knížky navíc. A jednou z knížek je právě i tato. A já, jakožto správná závislačka, jsem si knížku musela přečíst taky.
"Jeme, já myslím, že je jenom jeden druh lidí. Lidi."
"Když je jenom jeden druh lidí, proč nemůžou jeden s druhým vyjít? Když jsou všichni stejní, proč se mermomocí chtějí nesnášet?"
Jedinečná sonda do myslích lidí v době ekonomické krize ve 30. letech v Americe. Asi to nezní zrovna jako oddychová knížka. Protože tou není. Když se prokousáte první ne zrovna záživnou částí, čeká vás příběh, od kterého se nedokážete odtrhnout. Spoustu věcí mě překvapilo a zaujalo. Líbilo se mi, že knížka je vyprávěna z pohledu malé holky (rozhodně ale nečekejte žádnou holčičku v růžových šatečkách). Knížka se dotýká problémů mezi černochy a bělochy, ekonomické krize, dospívání, mentálního postižení, alkoholismu.. A přitom celý příběh do sebe zapadá.
Knížka vě mně zanechal hluboký dojem a pořád nevím, jak se s jednotlivými tématy popasovat, každopádně už teď vím, že až knížku vstřebám, přečtu si jí znovu a budu v ní hledat další a další myšlenky.

CONVERSATION

17 komentářů:

  1. Díky za super tipy, už nevím co číst :)
    Denisse Beauty

    OdpovědětVymazat
  2. Přesně tohle jsem potřebovala, nějaké další tipy, co číst, protože skoro půlku prázdnin jsem vždycky ponořená do knížek a už jsem konečně chtěla odložit Harryho Pottera a číst taky něco jiného :D, z tvých tipů jsem četla Zápisník jedné lásky a ve všem s tebou souhlasím, film je oproti tomu nic.
    http://realmfulloflittlepleasures.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, tak to já Harryho Pottera nikdy nečetla :D Nějak mě celá Potterovská mánie minula.. ;) Doufám, že se ti nějaká z knížek bude líbit! :)

      Vymazat
  3. U If I Stay jsem měla možnost číst jak v angličtině, tak v češtině, a musím říct, že anglická verze je bohužel nesrovnatelně lepší. Moc pěkná knížka, to ale je tak či tak:))

    http://natalieholz.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem If I Stay rozečetla v češtině, ale došla jsem asi na tak třetí stránku a musela jsem knížku odložit.. Anglická verze je mnohem lepší :)

      Vymazat
  4. Už asi tisíc dnů si říkám, že si musím stáhnout ten film zůstaň se mnou a pořád jsem se k tomu ještě nedokopala, tak teď už fakt musím!! :) A Kunderu jsem zvažovala k maturitě, ale nakonec jsem dala přednost jinému autorovi :) Jinak ostatní neznám, musím pžiznat, že mám v literatuře oblíbený trošku jiný styl :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já měla k maturitě od Kundery vybraný Žert, který se mi moc líbil, tak jsem od něj chtěla zkusit i něco jiného a Nesnesitelnou lehkost bytí si spoustu lidí chválí, ale nevím no, Žert je podle mě mnohem lepší :)

      Vymazat
  5. Děkuji za tipy! Žádnou jsem nečetla, sice Jak zabít ptáčka jsem si přečetla tak po 5. kapitolu a vůbec mě to nebavilo, ale teď jsi mě motivovala to zkusit znovu. Krásný článek! :)
    NÁŠ BLOG!!!:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc za pochvalu! Ten začátek byl nejhorší, nebavil mě a stejně jako ty jsem chtěla knížku odložit, ale když se tou první částí prokousáš, pak už se od knížky neodtrhneš :)

      Vymazat
  6. Čítaš fakt zaujíavé knihy :) Aj v Nádherných bytostiach spomínala Jak zabít vtáčka, ale neviem prečo som ju na Slovensku nenašla, tak nevadí, možno sa k nej raz dostanem :D A na If I stay sa veľmi teším. Vraj je film veľmi pekný, tak možno nevydržím, a najskôr si pozriem ten a až potom pozriem knihu :D
    GlitterCircus

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jej, to by byla škoda, kdyby jste Jako zabít ptáčka na Slovensku neměli.. snad ho tam snad co nejdřív objevíš :))

      Vymazat
  7. Jsem nečtenář, ale if i stay jsem viděla jako film, a hrozně se mi to líbilo:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně taky! Proto jsem si chtěla přečíst i knížku :)

      Vymazat
  8. Hi! Nice post, I like. Maybe we could follow each other? Let me know))
    __________________________________
    http://pinkrabbitbeauty.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  9. Ta první knížka vypadá teda zajímavě. Zajímavé téma rozhodně:)
    Zápisník jedné lásky jsem rozečetla, ale upřímně mě to až tolik nechytlo. Možná to bude tím, že už jsem viděla film a tak mě to tolik nebavilo:D
    Já osobně mám hrozně ráda knížky od Johna Greena, protože se mi dobře čtou, najde se tam vtip ale většinou mají špatný konec. Styl knížky přesně pro mě:D Nejraději od něho mám asi Hledání Aljašky, z toho jsem byla úplně nadšená:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Od Johna Greena jsem četla Hvězdy nám nepřály a Hledání Aljašky a nevím no.. nějak mě mánie okolo něho minula, knížky byly fajn, ale že bych si řekla, že to je nějaká bomba, to zas ne.. ;)

      Vymazat