F To be motivated or be the motivation? - Another Dominika

To be motivated or be the motivation?

Motivace je vnitřní nebo vnější faktor nebo soubor faktorů vedoucí k energetizaci organismu. Motivace usměrňuje naše chování a jednání pro dosažení určitého cíle. Vyjadřuje souhrn všech skutečností – radost, zvídavost, pozitivní pocity, radostné očekávání, které podporují nebo tlumí jedince, aby něco konal nebo nekonal. 
- Wikipedia

Motivace je všechno. Nemyslíte? Kdyby nebylo dne, příslib čehosi nového, neměli bychom motivaci vstát ráno z postele. Kdyby nebylo budoucnosti, neměli bychom motivaci dělat.. no cokoliv.
Když se mi někdy pod článkem objeví komentář s tím, že jsem toho dotyčného namotivovala, předala mu motivaci, sílu do něčeho, je to pro mě tou největší odměnou.
Ale.
Že bych já mohla někoho motivovat? Já, ta, která věčně nic nestíhá, má kruhy pod očima takové, že se už ani nedají zamaskovat, nikdy nemám vytvořený outfit jako mají fashion blogerky, nikdy nejsem nalíčená tak krásně jako beauty blogerky, nikdy nerozdávám úsměvy do všech stran, nikdy nejsem ve škole ta nejlepší/nejchytřejší, nemám dokonalou postavu do plavek, nechodím 7x týdně do fitka, nejím zdravě, nestíhám práci, školu, party life, nezachránila jsem nikomu život, nevynalezla lék na rakovinu, nebojuju za světový mít, moje cesta za splnění mých snů značně pokulhává.
Ale.
Není právě v tom to kouzlo? Vykašlat se na to všechno, co nestíháme, nemáme. Vykašlat se na to, co nejsme. Nechceme být přeci kopiemi někoho jiného, že ne? Buďme sami sebou. Vždycky budeme poslouchat příběhy, které nám bude někdo jiný vyprávět o někom, o kom mu někdo jiný vyprávěl, že ten dotyčný zvládá chodit do práce, studuje na červený diplom, do toho cestuje, vede sociální život a v létě se chystá jako dobrovolník do Afriky.
Uf, upřímně zabývat se tím, jaká jsem oproti tomuto imaginárnímu člověku lemra líná, zbláznila bych se z toho. Nemotivuje mě, spíš demotivuje.
A tak mám pro vás návrh. Co si vzít motivaci z každé z nás? Z každého článku, kde některá z nás napíše, jak něco zvládla, jak se má skvěle, jak si užívá jara, jak si udělala výlet, jak přečetla knížku, jak zvládla maturitu/přijímačky/zkoušky/písemky, jak si užila krásný den s kamarády, jak je šťastná a spokojená, jak jsi koupila něco, z čeho má radost, jak se jí něco podařilo nebo třeba jak upekla něco fantastického a vynikajícího.
Není to ta nejlepší motivace?

Můžeme se nechat motivovat ostatními nebo být sami motivací pro ostatní..
..a obojí je stejně skvělý.

CONVERSATION

60 komentářů:

  1. Domi, ty máš vždy tak krásné a duchaplné články! Radost se k tobě vracet. :))
    Noo, já jsem na sebe dnes pyšná, že jsem zvládla už půlku 30ti denní výzvy sacharidových vln a přitom jsem nezhřešila žádnou sladkostí! :D
    A těším se, až se sem vrátím a přečtu si komentáře ostatních. :))

    KattyLife

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Udělala jsi mi obrovskou radost! Moc děkuju ♥
      Tak to máš důvod být na sebe pyšná! Jsi skvělá a máš můj obdiv (a předala jsi mi motivaci ♥):)

      Vymazat
  2. Děkuju ti za ten krásný článek. To je pravda, že lepší být sebou, než někým jiným. To je právě to, co jsem chtěla slyšet :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já děkuju tobě za krásný komentář! :) Jsem moc ráda, že se článek líbil :)

      Vymazat
  3. Výborný článok ♥ Myslím si, že nás môže motivovať ktokoľvek a čokoľvek. Nehľadiac na to, či je ten človek zorganizovaný, úspešný a podobne. Ak mám zlý deň, tak potrebujem naozaj kvalitnú motiváciu, ale v prípade, že som sa zobudila do krásneho rána, ďalšiu motiváciu nepotrebujem :) Kedysi som si na plecia naložila veci, ktoré som vlastne ani robiť nechcela, ale robil ich niekto úspešný, tak som si myslela, že zafungujú aj na mňa. Opak bol pravdou. Skôr ma to celé demotivovalo. Odvtedy si dávam každý deň malé obyčajné ciele, ktoré viem, že dokážem splniť a jeden cieľ, ktorý je trošku mimo mojej komfortnej zóny a odvtedy som absolútne šťastná. Lebo sama seba motivujem smerom, ktorým chcem naozaj ísť. Nie byť len niekoho kopírka ♥

    CRYSTAL PEOPLE

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju! ♥ Přesně tak :) Je mnohem lepší si dávat cíle, které si my samy stanovíme, protože si je chceme plnit, než přebírat cíle někoho jiného s tím, že budeme stejně úspěšní jako on.. Nebudeme, nejšťastnější budeme, když si splníme ty naše cíle - ať už každodenní "obyčejné" nebo nějaké větší :)

      Vymazat
  4. Domi, v tom odseku "Já tá která,..." tak tam som sa našla, úplne. Tiež nie som ten typ ako opisuješ,...ja sa poslednú domu zamýšlam nad niečím veľmi podobným,ako ma tie dokonalé fotky občas viac demotivujú ako motivujú.... Ale celkovo som šťastná (a snažím sa byť)posledný týždeň, že sa dokážem nadniesť nad to,a hlavne nad to všetko čo momentálne prežívam, a byť šťastná a vďačná aj za to čo mám :) A som pozitívna! za to som šťastná že dokážem tie myšlienky selektovať a dúfam že mi to vydrží čo najdlhšie :) Buď šťastná! :) aj len tak :)
    P.S. motivátor si, máš krásne články, zaujímavé myšlienky a blog :) a že si neni jedna ztých top s milion folowers, ťa robí jedinečnou,komunikuješ s nami, prihováraš sa, a je to veľmi príjemné táto atmosféra a komunita aká tu na "menších" blogoch vzníká. Také niečo nevidíme na tých ktoré považujeme za top. (alebo teda aspoň ja som si takú atmosféru nevšimla..
    krásny deň želám :*

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem moc ráda, že je tady nás více "normálních a nedokonalých" holek - hádám, že víš, jak to myslím ;)
      Jsem moc ráda, že jsi šťastná! Není nad to se umět nad všechno povznést a vše tolik nehrotit.. stejně to nakonec nějak dopadne ;)
      Vážně? Děkuju moc! ♥ Mám to úplně stejně! Miluju tady tu naši "komunity na menších blozích" - mám pocit, že vás tak nějak znám osobně a je to jednoduše skvělý :)

      Vymazat
  5. Mám to stejně jak ty, povětšinou když slyším o někomu kdo zvládá asi tak o milion věcí víc než já a ještě je u toho děsně pozitivní, si připadám ještě víc k ničemu. avíc jsem člověk, který se snadno vzdává a nechává se od všeho odradit.

    I když v posledních pár měsíců se snažím nebýt líná a pracovat na sobě a docela se to daří. A pak má člověk hned lepší den :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vidíš, že se tak snadno nevzdáváš! :) Držím palce, aby jsi na sobě pracovala i dál :)

      Vymazat
  6. Pěkný článek :) Já jsem dříve motivační věci neměla vůbec ráda, ale za poslední dobu si říkám, že to je pro mě vlastně důležité...když chci něco dokázat, musí mě k tomu něco motivovat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Tak snad tě i tento článek trochu motivoval :)

      Vymazat
  7. Tento článok je... ♥ Máš pravdu, že od takéto super človeka sa ťažko motivovať. Ak by som mala spísať viac-menej všetko, čo ma motivuje, trvalo by to päť hodín - s tým už skúsenosť mám. Ale takýto ľudia, filmy a podobne pre mňa obsahujú takú "hmotnú" motiváciu (snáď sa zase pri vysvetľovaní nezamotám) - je to niečo, čím sa dokážeš priamo inšpirovať - teda napr. on hovorí 4 jazykmi, aj ja to chcem... Ale potom tu je tá "nehmotná" inšpirácia, napr. hudba... Stačí sa do niečoho započúvať, čo nepočúvaš často, no hneď vieš, čo budeš robiť, ako sa zmeníš a tak. Snáď chápeš.
    Inak máš ale pravdu, inšpirovať sa zo všetkého aspoň trochu - to je dobrý nápad. To, keď mi niekto povie, že sa inšpiruje odo mňa, patrí medzi moje najlepšie pocity - je to jednoducho nádherné ♥
    DominicaLand

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! ♥ Nikdy mě nenapadlo rozdělit motivaci na hmotnou a nehmotnou, vždycky jsem ji brala jako celek, ale když nad tím přemýšlím, má to něco do sebe..
      Tak to ti můžu udělat radost, ty jsi mojí motivací už snad od začátku psaní tohohle blogu, děkuju! :)

      Vymazat
  8. Domčo, ty mě naopak vždycky hrozně motivuješ a povzbudíš, protože si uvědomím, že problémy, co řeším já, tak řeší i někdo jiný! A navíc mě motivuješ k psaní delších článků jako máš ty :)
    One Blondie life

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je skvělý! Teda ne to, že máš problémy, které musíš řešit, ale že tak nějak víš, že v tom nejsi sama! - no snad mě chápeš :)
      Tak to je skvělý - moc ráda si tvoje články čtu :)

      Vymazat
  9. Krásny článok a myslím si, že je dôležité byť rovnako motivovaný ako byť práve pre niekoho tou inšpiráciou :)
    Pozývam ťa na giveaway na mojom blogu :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Úžasný článek, nemám slov! ♥ ,,Vykašlat se na to, co nejsme.´´ - asi si to nechám pověsit na zeď :D

    OdpovědětVymazat
  11. Ako vždy úžasný článok ! Musím povedať, že mňa inšpirujú iné blogy vždy a práve to je najlepšie. Inšpirujeme a motivujeme sa navzájom :)
    My blog : THE COLORFUL THOUGHTS

    OdpovědětVymazat
  12. Já jsem poslední dobou dost demotivovaná z toho, že nevidím výsledky a jsem jen unavená z občasných večerních brigád a každodenní angliny...snažím se koukat na svět pozitivně a být ráda i za drobnosti, co se mi povedly, ale někdy se mi nedaří..ze zmiňované maturity jsem měla radost jeden den..:D Asi bych se měla polepšit, děkuji za inspirativní článek, opět mě donutil se zamyslet. :)

    ChicByJane

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já zrovna poslední dobou taky zrovna nešířím optimismem, ale vždycky se snažím sebrat a alespoň něco, co mi zlepší náladu si najít :) Já děkuji tobě za krásný komentář :)

      Vymazat
  13. No tyjo, už jsem se lekla, jak to bude něco na způsob, že "nejsem dost dobrá"... to kolem toho výčtu, že nejsi jako ta a ta. Kdyby mě na ulici potkala beauty bloggerka, asi by se rozbrečela, protože make up mi nic neříká, ani ty ostatní věci jako krémy, korektory atd. Mou denní výbavou je akorát řasenka, maximálně linky a mám jednu rtěnku, kterou jsem na sobě měla dvakrát :D A co se týče outfitu, asi by kdekterá fashion blogerka brečela nad pokusy o elegantní outfit rozstřelenými nějakým ultra sportovním kouskem :D ...ale mně to nějak nevadí, vím, že v tom co dělají ony bych dobrá nebyla a nebavilo mě to... nemám ani dokonalý fotky na instagramu ani barevně sladěnej feed, furt se snažím dělat co mě baví a pokud to nebaví ostatní je jeich problém :))
    Jsem ráda, že jsi ráda za to, jaká jsi a nesnažíš se být někým jiným, protože mi přijde, že si teď všichni jen stěžují na to, že nejsou dost dobré... Drž se a držím palce :)
    www.getmovincz.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neboj, takový článek jsem vážně nechtěla napsat, nic by mě ani vím nepřines ;) Já sice svoje kosmetický zásoby doplňuju, ale stejně se většinou namaluju za pět minut a kdybych se nenamalovala vůbec, nejspíš by nikdo ani nepoznal rozdíl :D ..ale je skvělý, že máš svůj styl, tak proč se snažit napodobovat jakési elegantní outfity :) Ale s tím instagramem bych se moc nepodceňovala, podle mě máš insta plný krásných fotek, nedovedu si představit, jak by jsi ho chtěla ještě vylepšit :)
      Děkuju! :) Ale abych byla upřímná, tak docela často naražím, nebo spíš jsem narážela na to, že nejsem dost dobrá.. jenomže nic z toho nemám, tak se snažím být nejlepší, jaká dovedu být :)

      Vymazat
  14. Miluji tvé články, hrozně se mi líbí jak v hodně článcích na vše nadáváš, ale vždy s humorem a důvtipem. Motivace je základ čehokoliv, pro mě je motivací moje mamča! Hrozně mi tento článek přistál k srdíčku, že si ty článečky budu ještě víc užívat :)

    ROSEMDIARY

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tyjo, teď jsi mě úplně zarazila, jestli vážně tolik na všechno nadávám :D Chjo, asi bych se měla nad sebou zamyslet :D ..ale zas jsem ráda, že to umím napsat s humorem a důvtipem, moc jsi mě tím potěšila! :)

      Vymazat
  15. jak jsem četla jenom ty slova, která začínala na ne nebo nikdy, nikdy, nikdy, ne, ne, ne - už jsem ti chtěla napsat no fuj, tolik negativismu v jedno článku :D Ještě že jsi to potom tak zachránila, to s tebou musím naprosto souhlasit! Prostě být svůj! Někdy, když vidím, ty mladší holky na instagramu, jak se dokáží perfektně namalovat a vypadají mnohem starší než já, tak mě to přivádí k šílenství a nejradši bych se někdy tak zmalovala taky, ale potom si řeknu ne - nebudu další ovce v davu! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem si říkala, jestli to není moc, ale doufala jsem, že to právě zachráním druhou půlkou článku - jsem ráda, že se mi to povedlo :)
      Domi, ty nemáš potřebu se "zmalovávat", vypadáš přesně na svůj věk (ber to jako lichotku, jo?) a to, jestli nějaká patnáctka vypadáš starší jak ty - z toho si nic nedělej, spíš ony by se měly nad sebou zamyslet ;)

      Vymazat
  16. Já bych řekla, že be motivated a be motivation zároveň :) , prostě jednoduchý řetězec..někde se inspiruješ a potom inspiruješ ostatní něčím novým
    www.andie-chambers.com

    OdpovědětVymazat
  17. Krásný článek Domčo a snad ve všem souhlasím :) Je sice hezké, že někdo zvládá všechno, je vzdělaný a zdravě se stravuje, ale myslím si, že to je pouze jeden z mála a není to tak moc reálné. Myslím si, že motivovat nás můžou i maličkosti, u mě je to velmi často úsměv mojí prací unavené maminky, když jí alespon maličko pomůžu :) Doufám, že jsem úplně nezkomolila co jsem chtěla napsat a bude to dávat smysl :D

    SweetElis

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eli, děkuju! ♥ To je krásný, maminka musí být pyšná, že má tak skvělou dceru :)

      Vymazat
  18. Skvělý článek! :-) Děkuju Ti za další zlepšení nálady.
    Asi si ho budu muset ještě párkrát přečíst, abych na nic z toho nezapomínala.

    Můj svět mýma očima

    OdpovědětVymazat
  19. Tvůj blog je radost číst (a nejen blog, ale i komentáře u mých článků) :). Naprosto s tebou souhlasím.

    http://moimelea.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  20. Ááááá asi to bude děsný klišé, ale fakt jsi mě namotivovala. Motivovat. A nechat se motivovat. Haha, teď už je to hodně zapletený, ale jsem si jistá, že mě chápeš. Moc hezky jsi to vystihla a napsala, myslím si, i když tě neznám, že jsi určitě úžasný a inspirativní člověk! Takže pokračuj v tom svém malém motivování i dál, prosím :)
    Young, wild and free

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kačí, moc ti děkuju za tak krásný komentář! ♥ Ty a tvůj/váš blog jste obrovskou inspirací pro mě, miluju ho už od prvního článku, co jsem si na něm přečetla :) Děkuju!

      Vymazat
  21. Tebe si, Domi, fakt vždy musím nechávat na konec :D. Protože chci mít na Tvé články klid a pořádně si je užít :3.

    Opět krásný článek! ♥ A musím s Tebou jen a jen souhlasit :). Taky strašně ráda slyším nebo čtu, že jsem někoho motivovala nebo ho nějak podpořila a je to tak krásný pocit. Člověk si pak nepřijde vůbec zbytečný a je z toho šťastný. A zrovna dnes jsem se bavila s kamarádem, čím by mě měl motivovat, abych byla pilnější ve škole a já řekla, že se musím namotivovat já sama. U mě asi moc nefunguje motivace od ostatních, prostě musím já sama :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju Veru! :)
      Přesně! Vždycky aspoň na chvilku získám pocit, že tenhle můj blog má třeba i nějaký smysl :) Taky si myslím, že osobní motivace je ta nejdůležitější, ale občas neuškodí se motivovat i od ostatních :)

      Vymazat
  22. krásny článok :) najprv sa mi ho moc nechcelo čítať keďže trochu dlhší, ale keď som si prečítala prvý komentár pod článkom - ten ma namotivoval si tvoj článok prečítať a som úplne spokojná! Naozaj veľmi pekne si to napísala :o :o :O ... a áno teraz si ma namotivovala takto pekne uvažovať :)

    Dominika Makarová fashion blog

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jůů, tak to jsem moc ráda, že jsi si článek nakonec přečetla :)

      Vymazat
  23. Ještě chvilku budeš psát takové články, rozbrečím se! Už teď mám pomalu slzy v očích (čeká mě mé období), ale stejně je to dokonalé a tak pravdivé. Když vidím okolo sebe některé holky, které mají skvělé výsledky ve škole, vypadají skvěle, mají čas na cvičení a dokonalého přítele, připadám si fakt jako nějaký odpad, ale pak se objeví článek jako tento a já se cítím zase o trochu lépe. Někdy si říkám, že bych chtěla být jako ony, ale pak se vzpamatuju a snažím se být sama sebou. Přiznám se, že já se teď cítím úplně skvěle, protože mamka je pryč a celá domácnost je na mě. Uklízím, peru a řekla bych, že to zvládám na jedničku. Mám ze sebe opravdu dobrý pocit a celkem mě překvapuje, že mě to praní a uklízení baví :D Ale stejně, už aby se mamka vrátila :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Markét, děkuju moc! ♥ No vidíš, zahrnout přítele do článku jsem úplně zapomněla :D ..ale myslím, že můžeme být úplně v klidu, že takových "normálních" holek je nás tu víc, jen nejsme tak vidět.. Každopádně máš můj obdiv, že zvládáš celou domácnost, jsi skvělá! :)

      Vymazat
  24. Úplně skvělý článek!! :) Se vším fakt souhlasím... ono je odbré, brát si motivaci z někoho jiného, ale ještě lepší je brát si ji i ze sebe samého... protože přece jenom, my jsme my... :)
    DENYII

    OdpovědětVymazat
  25. Nemám ráda, když někdo někoho kopíruje. A v poslední době se mi zdá, že kolem sebe ve městě mám hodně oveček, které každého kopírují. Ale co se dá dělat..
    Každopádně moc hezký článek a souhlasím, že motivace nás popohání k tomu, abychom z té postele vůbec vstali. :)
    Find joy in the ordinary

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také kopírování nemám moc ráda, ale v dnešní době je těžké být opravdu originálním, takže kopírování, nebo spíš nechat se inspirovat beru do určité míry v pohodě :)

      Vymazat
  26. Tyhle tvoje články jsou fakt super :)

    OdpovědětVymazat
  27. Kdybychom takhle fungovali, bylo by to boží a úžasné. Bohužel se občas prostě nejde té demotivaci ubránit. A i když vím, že je to špatně, nedokážu se ubránit ani tomu, abych se s někým čas od času porovnávala a stavěla se na nižší úroveň. I když možná, když si poplakávám, že nemám takový hudební talent jako ta a ta, tak právě ona můžeš něco podobného říkat o mně, ačkoliv vůbec nevím, co by to bylo. :D
    Důležité je hlavně se z té demotivační fáze dostat a nenechat ji ovládat celý život. Lidí, kteří to takhle vzdali a zůstali demotivovaní natrvalo, mi je vážně líto, protože to je hrozná škoda. Neříká se nadarmo, že si máš vždy vzpomenout, proč jsi začala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za krásný komentář! :) Trocha té demotivace k životu patří, ale je důležité se z toho vždy dostat :)

      Vymazat
  28. No ono to je obrovitánska pravda a veľmi pekné zamyslenie sa. Minulý týždeň som bola na blogerskom workshope a celý čas rozprávali o tom, ako si získať spoluprácu, že je to základ blogovania, ak to nechceme len ako koníček, veď predsa treba z toho vytrieskať čo najviac. A ja som celú tu dobu hovorila ako strašne sa mi to nepáči myslieť takýmto spôsobom, ja som si predsa blog nezakladala kvôli spolupráci, ale kvôli motivácií. Chcela som namotivovať nie len seba, k tomu aby som robila niečo a ešte lepšie povedané, niečo čo ma baví, no hlavne som chcela získať, čo najviac ľudí, aby ma oni mali radi a aby som práve ich motivovala a to ma akosi poháňa vpred! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně! :) Já na spoluprácích nevidím nic špatného, ale nemělo by to být ten primární důvod, proč mít blog..

      Vymazat
  29. Krásný článek,když nad tím přemýšlím máš na několik procent pravdu :)

    OdpovědětVymazat