F Exam Period | We Can Do It - Another Dominika

Exam Period | We Can Do It

Když jsem si sestavovala rozvrh pro tento semestr, pracovně jsem to nazvala odpočinkovým, oddychovým semestrem, při kterém se moc nepředřu (protože přeci nenechávám nic náhodě a pečlivě studuju reference).
Výsledek?
8 předmětů zakončených zkouškou. Z několika předmětů se zkouška skládá z několika částí a počet zkoušek se tím vyšplhal na úctyhodných 12.
Tenhle článek píšu ke konci prvního týdne zkouškového. Nemám ještě výsledky ze všech předmětů, každopádně ať už to dopadne jakkoliv, za sebou mám 5 předmětů, před sebou už "jen" 3 a InSIS mi ukazuje "jen" pět termínů zkoušek.
Hip hip hurá.



Živě si vzpomínám, jak jsem v lednu psala článek o tom, jak jsem si dala dvě zkoušky ve dvou dnech a považovala to pomalu za sebevraždu, a to jsem měla celé Vánoce na to, abych se na to podívala a naučila. Teď? Už ten minulý týden byl šílený. Eseje z jazyků, poslech z němčiny, zkouška z institucí a test z mikra, který mi paradoxně připravil největší překvapení v podobě, že nemám dostatek bodů k tomu, abych šla k ústní zkoušce. Půlku noci jsem probrečela, s oteklýma očima šla na konzultanci a ústní si vybojovala. Takže nemusím asi ani psát, že nebyl čas se učit cokoliv dalšího. A já jsem nedostala žádný lepší nápad, než že si hned potom dám čtyři zkoušky v jednom týdnu, pro jistotu třeba i dvě v jeden den.
Hned cestou na první zkoušku jsem měla menší nehodu a skončila s naraženinami po celý levý půlce těla, krvavými modřinami a koleno na tom taky není zrovna nejlíp. Super - to je přesně to, co chcete a potřebujete. Na zkoušku jsem dokulhala a dala ji. Přesto všechno mi úsměvem z tváře zmizel až při zadání čtvrteční zkoušky - snad nikdy jsem ještě tolik neimprovizovala a teď už se jen modlím, aby mi to prošlo, nazvalo bych to naprostým zoufalstvím, ale vzhledem k tomu, že jsem v podstatě měla jen den na učení, mohlo to být i horší. 
Každopádně takhle dlouhý úvod jsem vážně nečekala, ale asi se z toho potřebuju vypsat.
Hlavní pointou je, že si vzpomínám, jak jsem před dvěma týdny seděla doma a neměla nejmenší tušení, jak se dají následující dva týdny zvládnout. A hádejte co. Dva týdny uplynuly, nějakým způsobem to mám za sebou a cítím, jak ze mě všechny stresy z předcházejících dnů odcházejí.

A já zjišťuju, že to je všechno vážně jenom o nás, o naší hlavě. Můžeme nadávat, jak toho máme hodně, jak je to všechno nespravedlivý, jak to nestíháme, jak z toho máme deprese, jak to nesnášíme. A nebo nasadit úsměv, nevzdávat se a bojovat. Je to o nás a v nás.


Trošku to učení odlehčíme, jo?
P.S. Příště týden mě čekají Daně v podnikání, jsem naprostá tabula rasa a daňové zákony pro rok 2016 se stávají mým věrným společníkem a nejlepším kamarádem, tak doufám, že mě nezradí. 
P.P.S. Věřte mi, všichni chodíme na zkoušky s pocitem naprosté dutosti (a někdy to není jen pocit).
P.P.P.S. Držmě si palce, ať máme aspoň ty trojky, hlavně získat kredity.
P.P.P.P.S. Konec prokrastinace, jo?

CONVERSATION

32 komentářů:

  1. Pěkný článek, obrázky pobavily :D Já mám hotové dvě zkoušky, z toho fakt těžkou jsem udělala včera. Sice jsem se začala učit s předstihem, jenže pak jsem tam měla několik dnů praxe a následně jsem byla tak vystresovaná, že mi vypadala půlka vlasů. Ještě dvě zkoušky mám před sebou, na jednu už se učím. Sice teoreticky času dost, ale je to složité, takže jedu hodně pomalu a stejně to dopadne tak, že si budu připadat dutá :D Závidím, že seš schopná dát tolik zkoušek během pár dnů, já vždycky potřebuju tolik času a obdivuju všechny lidi, co to zvládnou :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc ti gratuluju (zatím) k těm dvěma zkouškám! ♥ A držím palce ke zbylým dvěma :) Mně spíš nic jinýho nezbylo, než si dát aspoň takhle za začátku ty zkoušky k sobě.. termíny mi vypsali třeba jen do konce května, tak jsem to tam nějak musela nacpat.. ale teď už jsem zvolnila a hezky jeden předmět za týden.. už chybí jen dva předměty, tak snad, snad už to tam nějak doklepu :)

      Vymazat
  2. Skvelý článok ! No, doteraz som sa celkom tešila na výšku, ale teraz neviem neviem :D Je to naozaj poriadne ťažké. Čo presne študuješ ? :)
    My blog : THE COLORFUL THOUGHTS

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale neboj! Fakt je to individuální a až si zvykneš, bude líp! :) Studuju Podnikání a právo :)

      Vymazat
  3. drža sa! ja som si tiež hovorila že tie skúšky nezvládnem, a nejako to prišlo a zvládla som, treba si veriť a myslieť pozitívne mne to zatial pomáha, aj keď som momentálne v "depresii" :D ..ono to celé nakoniec vždy nejako dopadne...sú tu aj ďalšie pokusy či možnosti :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak! Gratuluju moc ke zvládnutým zkouškám! ..a neboj, depka odejde a všecko zvládneš :)

      Vymazat
  4. TY TO DOKAŽEŠ. Ja som tiež niečo také podobné robila a bola som neskutočnom strese. Učila som sa každý deň. Bolo to šialené.
    A prišiel deň, ten deň zaktorého som sa učila pol roka.
    Keďže som spravila primačky, ale vedela som že by som ten test vedela urobyť lepšie.
    Bola som v strese a preto som to "dokašľala". Samozrejme nebolo to až také ťažké aké ty to maš. Ale na môj vek to bolo...
    Týmto komentarom som ti chcela naznačiť aby si nebola v strese lebo to môžeš dokašľať.A havne aby si si verila :)

    www.simplykristinasblog.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máš pravdu.. já ve stresu vždycky pomotám všechno dohromady a ještě radši v tom všem hledám zbytečné složitosti a tak no.. klasika :D
      Taky ti přeju, aby jsi nebyla zbytečně ve stresu a držím palce, aby jsi všechno zvládala :)

      Vymazat
  5. Obrázky jsou boží :D Přeju, ať všechno zvládneš! :)

    OdpovědětVymazat
  6. Tenhle článek je super, nám začíná zkouškové až od června, ale v červnu už budu dodělávat SNAD! jen dva předměty. Teď se učím na zkoušku z anatomie a nemůžu se dočkat až si ji odškrtnu! Držím palce tobě a všem. :)

    OdpovědětVymazat
  7. tie obrázky súú super ♥ :D držím palce ;)

    OdpovědětVymazat
  8. Ryannn♥ Super obrázky :-D a Držím ti palce, to dáš :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Obdivujem ťa za to, ako to zvládaš! Aj keď toho mám veľa vždy si poviem veď o dva dni možno o týždeň to uz budem mať za sebou a celkom to funguje. Vďaka tomu sa viem akoby viac odosobniť z toľkých povinností a stresu. Takisto mi veľmi pomáhajú motivačné obrázky alebo citáty, ktoré sa týkajú učenia. :)

    www.tobecreativehasnolimits.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tuhle "metodu" používám taky nejradši! Vždycky si řeknu, že za chvilku to bude za mnou a tak nějak se snažím z toho nezbláznit :D

      Vymazat
  10. Uvidíš že to dáš:) ja sa bojím ale výšky :/

    OdpovědětVymazat
  11. Skvelý článok, dosť ma pobavil text aj obrázky. A vôbec, vysokoškoláci počas skúškového vedia vymýšľať poriadne super veci. Tak ja ti len držím palce, už to máš skoro za sebou, už ti nechýba veľa. A máš pravdu, že to je práve v hlave, práve myslenie dokáže spraviť veľa nielen pri skúškach, ale tak celkovo...:)
    DominicaLand

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mi povídej! Já o zkouškovém jsem schopná vymyslet úplně cokoliv, jen ne se učit :D Moc děkuju :) Po dnešku mi toho chybí ještě míň, tak snad už to teď všechno nějak klapne :)

      Vymazat
  12. Jsem ráda, že jsi nasadila pozitivní přístup a držím dál palce u zbylých zkoušek! :)

    SweetElis

    OdpovědětVymazat
  13. Po přečtení tohoto článku mám fakt chuť praštit s komentováním a jít se učit, protože přesně, jak říkáš, jen to jen a jen na nás a v nás!
    Budu držte palce, ty to zvládneš!


    #ThinkPositive

    OdpovědětVymazat
  14. Soucítím s tebou. Ja mám už naštěstí maturitku za sebou, ale úplně lituji vás, kterým začalo zkouškové. Přeju, ať ti to dopadne všechno a můžeš suveréně ukončit letní semestr. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to ti moc gratuluju! :) Suveréně se už moc necítím, ale doufám, že už to teď nějak doklepu :)

      Vymazat
  15. Gratuluju a držím palce.
    Vždycky když kamarádi mluví o zkouškách, tak jsem ráda, že studuju AVU, kde máme zkoušek pár a hlavně žádnej SIS ani InSIS - poctivě se zapisujeme na papír na dveřích...:D Byla jsem dva roky na UKáčku s klasickým zkouškovým obdobím i SISem a naprosto ti rozumím...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :)
      Jsem moc ráda, že jsi na současné škole spokojená :)

      Vymazat
  16. Take premyslim o podnikani a pravu, ale jak tak ctu tak nevim nevim. :D kazdopadne gratuluji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli tě to láká, určitě do toho jdi! :) Děkuju :)

      Vymazat