F Prague - Another Dominika

Prague

Miluju Prahu.
Jsem přesvědčená o tom, že to je jedno z nejkrásnějších měst na světě, které si zamilovávám čím dál tím víc a není nic lepšího, než se jednoduše sebrat a odjet se ztratit do Prahy, kamkoliv, do ulic. A je úplně jedno, jestli půjdete po těch turistických místech, nebo si vyberete nějakou uličku, odbočíte a půjdete rovnou za nosem.
Vždycky to je pro mě relax, vypnutí, luxus, který si dovolím jednou za pár měsíců, zbytek dnů mám kopu výmluv, proč to nejde. A věřte mi, ve vymýšlení toho, proč to nejde, jsem vážně machr.
Je to zvláštní, že tím, jak jsem strávila posledních pár měsíců v Praze, její vyjímečnost se ztratila kdesi v přesunech metru, na poli skládajících se z pěti paneláků a zastaralé pobočce školy. A já Prahu začala nesnášet. To, že neustále musím někam pospíchat, tahat s sebou kopu věcí, věčně nic nestíhám a věčně nejsem tam, kde bych chtěla být. Chtěla jsem tam trávit co nejmíň času a při první příležitosti jsem zdrhala domů.
Ale proč tomu tak bylo?



Praha za nic nemůže, musím začít u sebe. A tak jsem do Prahy vyrazila. Jen tak. Pro nic. Za nic. Protože můžu. A protože se do konce června musím vystěhovat z koleje a pak se do Prahy celé léto nejspíš nedostanu. A protože mám na koleji kopu věcí, které jsem si dala alespoň na hromádku a zjistila, že bych potřebovala nejmíň kamion, abych je odvezla domů a nechápu, kde se tu všechny ty věci vzaly.
Ale zpátky k Praze. Také to někdy máte tak, že ty krásné, nevšední věci, které potkáváte každý den, se najednou promění v obyčejné, nicotné maličkosti, které jste se naučili ignorovat? Proč tomu tak je? Zkusíme otevřít oči a dívat se na svět zas o trošku jinak?


Občas je ale zase fajn některé věci vymazat z toho, co vidíme a uživat si jen přítomnost bez toho všeho. Moje nejzamilovanjěší místo v Praze je Lennonova zeď. Miluju tu lásku a mír, která na mě z toho místa sálá. Ale zároveň nesnáším, kolik tam je lidí, kteří tam jsou jen proto, aby tam byli, hudebníky, kteří svým falešným zpěvem kazí písničky The Beatles, jakési fotografy, kteří si tam postaví foťák a vydělávají na tom, že zmáčknout spoušť na místě, které jim nepatří a vrcholem je pochodující golem.



Občas je fajn některé věci jednoduše vypustit, nevnímat a naopak vnímat pouze prostou přítomnost. Samotnou podstatu té krásy kolem nás.

CONVERSATION

60 komentářů:

  1. Praha je krásná! Vždycky byla a jednou bych se tam chtěla podívat zase :)

    BLUDIČKA VEČERNICE

    OdpovědětVymazat
  2. Praha je krásná. Pracuju v Praze, ale jsem ráda, že o víkendy jezdím pryč. Člověk si rád odpočine od toho ruchu a navíc nikdy nebyl můj sen, žít v panelákové kostce.
    Meet My Lovely World

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To chápu, sama si moc nedokážu představit, že bych bydlela v panelákové kostce bez možnosti takovýhlech úniků pryč, ale i v Praze jsou krásné místa, kde člověk ani nemá pocit, že je ve velkoměstě :)

      Vymazat
  3. ,,Miluju Prahu.´´ První věta a já už věděla, že si s tímhle postem rozumíme :D

    OdpovědětVymazat
  4. Mám to stejně s Dublinem. byly měsíce, kdy jsem to tu opravdu neměla ráda a chtěla si sbalit pár švestek a odstěhovat se, ale teď když vím, že se budeme za chvíli stěhovat je mi z toho najednou smutno a všímám si věcí, které jsem přes svou nabručenost vůbec neviděla. A kolik je to najednou krásných míst.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To věřím a úplně tomu rozumím. Doufám, že spoustu krásných míst v Dublinu ještě před tím, než se odstěhuješ, objevíš :)

      Vymazat
  5. Hehe, já dneska odjížděla z intru a kdyby si viděla, kolik jsem měla těch tašek :))) Takže tě zcela chápu! :D Ale k článku... Praha je strašně super nebo spíš víc než super. Prostě nejlepší. Moc ráda se do tohoto města vracím. O prázdninách se tam chystám, tak snad mi to vyjde.
    Moc pěkné fotky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě jsi jich neměla tolik, kolik jich budu mít já :D Včera jsem odvezla narvanej kufr, zítra na mě čeká zbytek a jsem fakt zvědavá, kam to všechno dáme :D Budu držet palce, aby jsi Prahu (nejen) v létě navštívila :)

      Vymazat
  6. úplne s tebou súhlasím..v Prahe môžeš ísť kdekoľvek a stále má svoje čaro :) krásne fotky :)
    MakeUpByVeo

    OdpovědětVymazat
  7. Och, musím sa raz konečne prísť pozrieť do tohoto krásneho mesta ! Ja som strašná v tomto.. Cestujem a lietam do hocijakých krajín, ale do vedľajšej krajiny do takto nádherného mesta sa mi nikdy nedarí prísť !
    my blog : THE COLORFUL THOUGHTS

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však není všem dnům konec, do Prahy se určitě podíváš :)

      Vymazat
  8. Krásně sepsáno :) já jsem Prahu zase tolikrát nenavštívila, ale i přesto mě nadchla :)

    OdpovědětVymazat
  9. moja najväčšia mestská lááááska <3 <3 som rada že opäť si našla to čaro :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To já taky! :) Poslední měsíce byly fakt strašné a šílené, ale poslední týdny si to v Praze fakt užívám :)

      Vymazat
  10. Mě Praha zas tak nebere, když v ní žiju už cca 15 let. Ale je pravda, že je to tím stresem. Ani nevím, jestli jsem se byla někdy jen tak projít jinde než po okolí bydliště bez nějakého cíle nebo těžké narvané kabelky. A musím se přiznat, že u zdi jsem ještě nebyla, ale napravím to, slibuju to sama sobě :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tomu i rozumím, že čím dýl je člověk v Praze, tím rychleji žije tím víc mu všechno uniká.. No, snad se naučíme zpomalovat a víc si to užívat :)

      Vymazat
  11. Tiež z mesta, kde študujem len utekám a nič si tam nevšímam, som strašná! Na intráku mám asi tak minimum vecí s ktorými sa dá vôbec prežiť :D. V Prahe som bola len raz,je nádherná a dúfam,že sa tam čoskoro dostanem znovu a nevynechám ani túto stenu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejsi strašná! Já to úplně naprosto chápu, je to normální :) Já s minimem věcí začínala, ale nějak jsem s nimi nevystačila a teď nestačím zírat, co tam všechno mám :D

      Vymazat
  12. Praha je sice krásná, ale já jí nikdy nepodlehla.. Nevím proč. Sama když chci takhle utéct od světa, utikam spis do přírody. Tam mám pocit, že všední starosti tolik nedolehaji. :)

    Ale chápu tě s tím, jak jsi tam nechtěla být kvůli škole. Úplně mi je jasny, že budu taky z Brna v první chvíli zdrhat domů. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je fakt, že příroda má svoje nenahraditelné kouzlo a místo.. Ale za posledních pár měsíců jsem si už asi zvykla utéct spíš takhle někam do ulic.. každopádně teď o prázdninách si naopak užiju "vesnickou pohodu" a přírodu :)
      Možná ne ani tak kvůli škole jako spíš kvůli všemu okolo, co se s tím pojilo.. prostě taková špatná kombinace všeho. Však to tak být vůbc nemusí :) Držím palce, aby jsi si Brno zamilovala :)

      Vymazat
  13. Praha je kouzelná :) Miluji kolik je tu možností.
    BLOND SITE

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já doufám, že je konečně začnu všechny využívat :)

      Vymazat
  14. Praha je krásna, ale tie turistické lokality naozaj nemám rada. ale túlať sa v prázdnych uličkách je super :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně jednou za čas ani ty turistické lokality nevadí :) Ale toulání budu mít určitě radši :)

      Vymazat
  15. Praha je proste krásna! Vždy sa tam rada vraciam :) Je tam toľko miest, ktoré stoja za pozretie! :))
    partofnicol.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  16. Vím o plno lidech, kteří začli nemít rádi Prahu kvůli tomu, že tam studují.. Já sama jsem ta vyjímka, já jí mám pořád stejně ráda, i když třeba nestíhám přednášku. -.-"

    eLblog

    PS: Odpověděla jsem ti na komentář u mě :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem moc ráda, že ty jsi tou vyjímkou, držím palce, aby to vydrželo i dál! :)

      Vymazat
  17. Praha je krásná:) a myslím, že takové hudebníky a fotografy potkáme už všude:/
    https://letseatmg.blogspot.cz/?m=1

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To asi bohužel už ano.. ikdyž někde mi vůbec nevadí, kord když umí zpívat, ale právě tady mi to přišlo už moc..

      Vymazat
  18. Ja Prahu neskutočne milujem. zbožňujem tú atmosféru mesta a vždy sa tam rada vraciam :) Uvažovala som tam aj nad školou, čo sa mi bohužiaľ nepodarilo, ale dúfam, že sa čoskoro do Prahy aspoň pozriem zas ♥ A mňa Lennonova stena prvýkrát úplne prekvapila. Proste som si to predstavovala väčšie :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem ráda, že je taková "menší" :) ..ale pamatuju si, že když jsem ji hledala poprvé (a vlastně i podruhé), měla jsem strašný problém ji najít a bloudila všude okolo snad půl hodiny :D Ach, ta moje orientace :D

      Vymazat
  19. Moc hezký článek Domi a dokonalé, jako fakt DOKONALÉ fotky! Hned mě to láká se do Prahy zajet podívat :) Já tam byla naposled v 9. třídě na školním výletě a co si budeme povídat rozhodně jsem neviděl všechno co bych chtěla, ale doufám, že se tam zase brzo dostanu :)

    SweetElis

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eli, moc děkuju! :) Zrovna těmi fotkami jsem si nebyla moc jistá - fotila jsem je na mobil, tak jsem ráda, že to není poznat :D Určitě, budu ti držet palce, aby jsi se tam co nejdříve podívala :)

      Vymazat
  20. I love Prague, this is such a wonderful city!

    http://julianacheva.blogspot.bg/

    OdpovědětVymazat
  21. Strašne sa mi páči Praha, no ešte som tam nikdy nebola. Cez leto tam plánujem ísť. Juhouu.
    NINAVE

    OdpovědětVymazat
  22. Praha je nádherné město a tobě se povedly krásné fotky!
    Beauty by K.

    OdpovědětVymazat
  23. Prahu miluju! Plánuju tam stěhování tak snad to uskutečním:D:)
    FASSHION MIND

    OdpovědětVymazat
  24. Krásně napsáno! :) Jinak Prahu jsem si pořádně nikdy neprošla..

    EVERYTHIN KATE

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak snad k tomu budeš mít co nejdřív příležitost :)

      Vymazat
  25. Hezky jsi to napsala.

    Já to dělám tak, že se někdy přes víkend seberu a jen tak se procházím po historickém centru, kolem řeky, po parcích... bez cíle, prostě si jen tak užívám krásnou Prahu. Přes týden vidím jen to metro, paneláky, práci... to by člověk skoro zapomněl, jak je Praha krásná. :)

    Ela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Přesně takto jsem na tom byla i já, jen místo práce to byla škola.. Proto jsem ráda, že jsem teď měla čas a viděla Prahu i jinak, než jenom skrz metro :)

      Vymazat
  26. Musím jenom souhlasit! Není nic lepšího než přítomný okamžik! :) Prahu mám moc ráda a ráda se po ní procházím, ale upřímně to pro mě není úplně to nejhezčí město z celé republiky. Mám radši letní dny na jihu Čech, kde je spoustu přírody, rybníků a lázeňských parků - do přírody mě to prostě táhne víc, ale do Prahy se vždy ráda vracím - přece jenom ty dobré restaurace a zmrzliny nejsou všude :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já na jihu Čech bydlím, tak možná proto mě to spíš táhne do měst :) Ale tady na jihu je taky krásně :)

      Vymazat
  27. Tak znova... :D Že jen mně se povede si celý komentář nějak záhadně smazat :D.
    Jak jsem psala u příspěvku s Titanicem, tak do Prahy se taky chystám. Bohužel plány, co jsme měli teď trošku nevyšly, tak jsem z toho byla zklamaná, ale doufám, že se tam ještě během prázdnin dostanu. A snad co nejdříve, abych ještě stihla tu výstavu :).

    Jinak poslední dvě tučné věty jsou tak krásné! ♥ Naprostá pravda. Ještě mít vedle sebe někoho, kdo to vnímá s Vámi, s kým si o tom můžete popovídat. To je TOP! Pěkný článek, Domi a ta zeď je úžasná :).

    http://es-veronica.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Prázdniny jsou dlouhé, určitě najdeš čas a do Prahy se podíváš :) ..a když nevyjde výstava o Titanicu, vyjde jiná :)
      Veru, moc děkuju! :)

      Vymazat
  28. Pěkný článek! Prahu miluji ale asi opravdu jen proto že bydlím daleko a ten pocit "luxusu", nákupů, no přesně tvoje první řádky si mohu dovolit jen občas a tak je to vždy takový malý únik z reality. Když se člověk jenom zamyslí nad svojí existencí proč vlastně žije a co je jeho cílem, jsou to dost často peníze a žádná soucitnost s okolím, ať se podíváš kamkoliv.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máš asi pravdu.. holt peníze teď hýbou světem a je jednodušší se neustále za něčím hnát, než se na chvilku zastavit a zamyslet se nad tím, co vlastně děláme..

      Vymazat
  29. Pěkný a hlavně upřímný článek, měla jsem to velice podobně. Jinak Lennonova zeď super, ale pro mě je v Praze srdcové místo Střelecký ostrov.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :)
      Já Střelecký ostrov objevila až po té, co jsem přestala studovat v Praze, ale zamilovala jsem si ho a je mi líto, že jsem tam nechodila, i když jsem ještě v Praze byla :)

      Vymazat