F Čtyři dohody | Don Miguel Ruiz - Another Dominika

Čtyři dohody | Don Miguel Ruiz

Jsou knížky, ke kterým se neustále v různých životních etapách vracím. A tato je jednou z nich. Jmenuje se Čtyři dohody a zabývá se tím, jak najít osobní svobodu. Jak se odprostit od toho všeho negativního okolo nás a být sami se sebou šťastnými a spokojenými.
Nezní to fantasticky?


Jak už název knížky napovídá, docílíte toho pomocí čtyř dohod, které uzavřete sami se sebou a díky kterým si zničíte ty staré dohody - dohody, které přejímáme od ostatních. 

První dohoda
Nehřešte slovem
Asi ta nejdůležitejší a nejtěžší dohoda. Nehřešit slovem. Slova jsou jednou z nejmocnějších zbraní lidstva, právě ty nás totiž ovlivňují jako nic jiného na světě. Slova jsou všude kolem nás a je jen na nás, jakým způsobem je budeme přijímat a jak my sami s nimi budeme nakládat. Tak proč někomu ubližovat slovem? Proč jej zneužívat? Možná si to ani neuvědomujeme, ale obyčejným slovem můžeme někoho podpořit, zlepšit mu den a nebo ho srazit na dno. Jak ho chcete použít vy?

Druhá dohoda
Neberte si nic osobně
Nic, co jiní lidé dělají, nedělají kvůli nám. Dělají to kvůli sobě. Ať si druzí lidé o nás myslí cokoliv, ať nám řeknou cokoliv, je to jen jejich věc, ne naše. Není důvod se tím zabývat, zkazit si tím svoji náladu. Nemůžeme za to, že dneska mají špatný den a šíří zlo kolem sebe. My jsme my, víme kým jsme a když nás někdo jiný urazí, nechme to plavat, neberme si to osobně. 

Třetí dohoda
Nevytvářejte si žádné domněnky
Tohle je asi můj největší problém. Uvidím kluka v metra, rozbuší se mi srdce a během minutky už si v hlavě rozvinu celý příběh o tom, jak mě osloví, jak se do sebe šíleně zamilujeme, vezmeme se a než dorazí metro do další zastávky, už spolu stárneme na verandě naší chatky a kolem nás pobíhají vnoučátka. Asi chápete moje zklamání, když na další zastávce vystoupí a mě si ani nevšimne. Často si říkám, jestli by nebylo lepší se na tyhle moje příběhy vykašlat a přijmout jen to, co se skutečně stane, nevytvářet si domněnky.  

Čtvrtá dohoda
Vždy dělejte vše, jak nejlépe dovedete 
Ani líp, ani hůř. Když budeme vše dělat tak, jak nejlépe dovedeme, najdeme v sobě rovnováhu, budeme to dělat s láskou, nebudeme se do toho nutit. Nebudeme se přemáhat, ani se nebudeme podceňovat. Dáme do toho tolik úsilí, kolik máme a jaké je třeba. Budeme spokojení.


Upřímně tyhle dohody není snadní dodržovat. Ale často si na ně vzpomenu. Když se nad tím zamyslíte, tak každá z nich je důležitá. Já jsem si díky nim přestala vytvářet tolik domněnek a jsem mnohem spokojenější. Často si vzpomenu i na druhou dohodu, protože si až moc často beru věci osobně a přitom kolikrát úplně zbytečně. Chci a snažím se slovy podporovat lidi okolo sebe, vždyť je to přeci tak krásné, když vás někdo za něco pochválí, do něčeho nám dodá odvahu, nemám pravdu?

Znáte tuhle knížku?

CONVERSATION

38 komentářů:

  1. Kniha ma veľmi zaujala, myslím, že by som si ju mala prečítať, pretože dodržujem maximálne len štvrtú dohodu :D

    OdpovědětVymazat
  2. Táto kniha by sa určite páčila mojej mame...v septembri má narodky, vďaka za tip :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak snad se mamce bude líbit, ta moje je z knížky nadšená :)

      Vymazat
  3. U druhé dohody bych měla asi problém -_- jak píšeš, určitě není lehké vše dodržovat... :)

    OdpovědětVymazat
  4. Mamka tuhle knihu četla a sestra taky, takže už jsem doma jediná, která se do ní ještě nepustila.. Myslím ale, že časem bych se do ní mohla pustit, už jenom proto, že jsem marná asi co se týče všech dohod.. ale to se musím nejdřív prokousat všem knížkama který mám na wishlistu :)

    OdpovědětVymazat
  5. Mě přijde tahle kniha celkově nereálná, ikdyž jsem z ní během čtení byla nadšená. Přijde mi, že člověk, který všechny dohody do puntíku dodržuje musí žít na jiné planetě. :D Každopádně si na jednotlivé dohody taky občas vzpomenu, hlavně tedy na první, když mi někdo ublíží a já mám nutkání si alespoň v duchu zanadávat..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máš v jistém ohledu pravdu, ale já si ani nemyslím, že by se všechny dohody daly do puntíku dodržovat, spíš bychom se jimi měli nechat inspirovat, vzpomenout si na ně a pokoušet se je začleňovat do svého života :)

      Vymazat
  6. V poslední době o této knížce slyším hodně dobrých ohlasů. Asi nad ní začnu přemýšlet..
    http://kvilla7.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  7. Já byla na představení Čtyři dohody, ale knížku jsem nečetla a také mě to celkem oslovilo. Ono to "hrané podání" je zase něco trošku jiného;)

    www.double-claire.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já myslím, že už jsem o hraném představení slyšela, nevím, jak je zpracováno, ale jsem si téměř jistá, že knížka bude lepší :)

      Vymazat
  8. Už dlhšiu dobu chcem prestať hvoriť škaredo, ale nejako sa mi to ešte nedarí ... Podľa mňa veľmi rozumná rada (č.2), ja osobne si nič neberiem až tak k srdcu, žeby som sa kvôli tomu trápila. Každý človek má svoj názor, aj ja ho mám a nie každému sa musí páčiť :) Knižku nepoznám, ale vyzerá zaujímavo :)
    Caroline

    OdpovědětVymazat
  9. Ja mám a vždy som mala trošku problém s tou 2.dohodou :/ .. ale inak to vyzerá velmi zaujímavá knižka :)

    OdpovědětVymazat
  10. O knížce jsem něco málo slyšela, ale nečetla. No vypadá dobře :)
    FOXIE SIMMA

    OdpovědětVymazat
  11. Tuhle knížku bych si moc ráda přečetla, už dlouho to mám v plánu, tak jsem na to zvědavá :))

    http://s-hejvi.blog.cz

    OdpovědětVymazat
  12. tato knizka je uzastna, sice som ju necitala, ale len pocuvala ako audioknihu, vzdy ked ma nieco nahneva, (alebo niekto), alebo sa necitim dobre - pripomeniem si jednu z tychto dohod, a to ma prinuti zamysliet sa. je v nej vela vela mudrosti. v podstate su to veci z kazdodenneho zivota, a pri troske snahy sa daju lahko aplikovat :)
    mimochodom, super blog! :)

    7bluedots.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To se mi právě na knížce líbí, že tam jsou věci z každodenního života, takové, se kterými se běžně setkáváme, a tak se jednotlivé rady dají bez problémů přenést do našeho života :)

      Vymazat
  13. Knížku neznám, nicméně vypadá moc zajímavě :) Já se jen bojím toho, že bych dohody nebyla schopná dodržet :D
    Pauline's Tiny World

    OdpovědětVymazat
  14. Knížku znám, ale ještě jsem ji nečetla a moc ráda bych to napravila.
    Beauty by K. - na blogu najdeš soutěž :)

    OdpovědětVymazat
  15. Popravde som žiadnu knihu podobného charakteru ešte nečítala. Začala som čítať Tajomstvo ale nie je to moja šálka kávy na čítanie. Naopak som si pozrela filmy ako Tichý bojovník či Hovory s Bohom. Tieto filmy vrelo odporúčam, napriek tomu že sa podobnej tematikd nevenujem som si z toho veľa vzala- ako neraniť ľudí, problémy riešiť a nie ich obchádzať, akceptovať ostatných aj samého seba... Tieto 4 dohody znejú veľmi sľubne, keby sa toho ľudia držali bolo by to skvelé. :)

    OdpovědětVymazat
  16. Knihu znám, přišla mi hodně zajímavá :)

    SmileThess

    OdpovědětVymazat
  17. Interesting book. I should look it up! :)

    Jenn
    The Pink Lemonade Girl
    YouTube
    Bloglovin

    OdpovědětVymazat
  18. O tejto knihe som ešte nepočula, ale vyzerá skutočne skvele. Pozriem sa po nej. :)

    OdpovědětVymazat
  19. Hello! What you think about follow each other? Follow me and I follow you :)
    http://astbakay.blogspot.ru/

    OdpovědětVymazat
  20. Po tejto knihe sa MUSÍM popozerať v kníhkupectve! Milujem takéto typy kníh a táto ma okamžite dostala :)
    my blog: THE COLORFUL THOUGHTS

    OdpovědětVymazat
  21. This is so inspiring! I love the post:)

    irenethayer.com

    OdpovědětVymazat
  22. This is so inspiring! I love the post:)

    irenethayer.com

    OdpovědětVymazat
  23. Děkuju za super článek! Jsem ráda, že jsi ho napsala, protože mě kniha hodně zaujala a ráda si ji přečtu. Celkově od tebe mám moc ráda tipy na knížky, protože máš dobrý vkus, třeba Posel :)

    OdpovědětVymazat
  24. Knížku jsem četla a má ještě pokračování, jmenuje to Pátá dohoda, plus od tohoto spisovatele je na podobný způsob ještě jedna knížka, myslím, že se to jmenuje něco jako: Láska, přátelství a něco... nevzpomenu si na přesný název a možná je to taky pokračování, každopádně tato knížka je super a už mám zálusk na ty další dvě:-D

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
  25. Zní to hodně dobře, motivačních knih je plná ... :D ale už jich není tolik, co za to opravdu stojí. Tato se mi líbí tím, že vlastně ničemu neškodí a je jen na nás, jak moc se pohroužíme do jejích pravidel. Čeká mě bakalářská práce na téma motivačních knih z jednoho nakladatelství, ale obávám se, že tam takové poklady už nenajdu. :D

    OdpovědětVymazat
  26. Super článek, určitě přečtu :)

    OdpovědětVymazat
  27. Knihu jsem cetla pred par lety, mozna se k ni zase nekdy vratim :-)Preji krasny den :-)

    OdpovědětVymazat
  28. O knize jsem slyšela a uvažuji, že do ní půjdu :)
    Na motivačních knížkách je právě supr to, že dokáží člověka nakopnout a jít si za svým, ale málokdo u toho vydrží. Je to hodně i o vytrvalosti a přesvědčení, že svůj život chceme opravdu změnit :) a motivace je k tomu nesmírně důležitá, doporučuji i motivační videa je jich vážně hromada na youtube :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na pár motivačních videí jsem se dívala, ale mně se moc nelíbí, že k tomu většinou dodají dramatickou hudbu a i tón hlasu je takový dramatický, že to člověka ovlivní možná ještě víc než samotný obsah..

      Vymazat
  29. Četla jsem ji už pár měsíců zpět, ještě byla škola a měla jsem ji přečtenou snad za den :D. Stáhla jsem si PDF verzi do mobilu na doporučení jedné blogerky a opravdu mi ta knížka moc pomohla :). Za mě top knížka a dala jsem ji přečíst i mámě. Od té doby spolu vycházíme malinko líp a když začíná s nějakým povykem, tak já vždy říkám, ať na nás tady nevypouští ten jed :D :D.

    http://es-veronica.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  30. tuhle knížku bych si chtěla pořídit, akorát jsem si nebyla jistá, jestli mě zaujme, ale řekla bych, že neprohloupím, když si ji přečtu!
    http://of-goldbook.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  31. Knížku mám doma, ale přiznám se, že si uplně nepamatuju, jestli jsem ji dočetla do konce nebo ne, mám ji už docela dlouho. Každopádně ta myšlenka je skvělá a myslím si, že by si ji každý měl přečíst a já bych si to asi taky mohla zopakovat! :)

    SweetElis

    OdpovědětVymazat