F Knižní tipy VI. - Another Dominika

Knižní tipy VI.

Další tipy na knížky, taky jste se na ně tak těšili?

Ostrov Lhářů | E. Lockhartová
Tuhle knížku jsem hodně vídala na blozích, zaujala mě a chtěla jsem si ji taky přečíst.
A je skvělá.
Už od prvních vět jsem podlehla autorčinu stylu psaní. Knížka je psaná přesně tím stylem, který naprosto miluju a ke kterému bych se jednou taky chtěla dopracovat.
A co se samotné knížky týká, nechce se mi tu moc prozrázet cokoliv z ní. Podle mě je to hodně specifická knížka, tak zmateně jasně nejasná kouzelně omračující.
Miluju ji.
Jen..
Pochopíte.
Doporučuju.
A připravte si kapesníčky.


Will Grayson, Will Grayson | John Green & David Levithan
 Jestli čtete moje knižní tipy pravidelněji, možná vám neuniklo, že Greenovy knížky moc nemusím. Spíš tak nějak vůbec, ale téhle knížce jsem ještě šanci dát chtěla. A udělala jsem dobře. Zrovna jsme se náladově sešli a knížku jsem si užila. Možná tím, že knížka je psaná dvěma autory, nepřišla mi jako typická Greenovská knížka, měla svoje kouzlo a obsahovala zajímavé myšlenky. Nečekejte od toho žádné zázraky, je to oddychové čtení na dlouhé zimní večery, ale za mě je knížka fajn. Rozhodně jedna z těch lepší od Greena.



Všechny malé zázraky | Jennifer Niven
Na tuhle knížku jsem se hodně těšila, říkala jsem si, že svým tématem bude přesně pro mě. V něčem mi připomínala třeba Charlieho malá tajemství, Umění zapadnout nebo Něco jako komedie. Knížka byla skvěle napsána, autorce jsem věřila každé slovo, bohužel asi až moc. Pocity, které v knížce byly popisovány, jsem si přenesla na sebe a pár dnů se pohybovala v depce a apatii vůči okolnímu světu.
Určitě knížku nepodoručuju číst, když máte špatnou náladu/podzimní depku.
Překvapilo mě, jak se samotný příběh vyvíjel a kam se dostal. Na jednu stranu jsem byla ráda, že knížka nekončila happy endem, na druhou stranu bych ho uvítala s otevřenou náručí.


Zlodějka knih | Markus Zusak
Knížka, která na seznamu TO READ knížek byla několik měsíců. A paradoxně jsem ji málem ani nepřečetla. Dva týdny jsem se zasekla na stránce 50 neschopná číst dál. Čekala jsem od toho něco úplně jiného. A pak jsem knížku otevřela a za dva dny dočetla zbylých 500 stránek...
A moje dojmy jsou rozporuplný. Knížka svým tématem, způsobem vyprávění je drsná sama o sobě. Není to žádný hezký oddychový příběh, ale nemůžu se ubránit pocitu, že v knížce mohlo být ještě něco mnohem víc. Teď si možná trošku protiřečím, jelikož jsem ji celou přečetla v podstatě během dvou dnů, což dokazuje, že od knížky jsem se nemohla odtrhnout, ale kdybych měla vyzdvihnout pár momentů, něco, díky čemu jsem zůstala s otevřenou pusou, moc takových momentů bych tam nenašla. Ty klíčové, drsné momenty měly být popsány mnohem víc do hloubky, věnovat jim více prostoru než jen pár vět a jít zas dál. Nejspíš to byl účel té knížky, přeci jen příběh vypráví smrtka skrz oči malé dívky, tudíž to všechno, co v knížce být mohlo, tam vlastně by být ani nemělo, jestli mi rozumíte.
Každopádně je to ztrhující příběh z druhé světové války, ale znovu bych si knížku už nejspíš nepřečetla.
Film mě dostal mnohem víc. Aspoň, co si pamatuju. Budu si muset oprášit pameť.


A co jste za poslední dobu přečetli vy?

P.S. Je docela velká pravděodobnost, že mi můj notebook dal sbohem a já přišla o všechno v něm. Takže nejspíš teď články spíš nebudou, než budou. Což me štve, jelikož zrovna teď jsem měla blogovací náladu, několik článků mám rezepsaných, jen k v nich udělat poslední úpravy, doupravit fotky.. A teď najednou vůbec nevím, jestli se mi je někdy podaří dodělat. Co dodat, snad jen mějte se mnou trpělivost, budu se snažit.

CONVERSATION

26 komentářů:

  1. Ou, tak to mě mrzí. :/
    Já jsem naopak fanynkou J. Greena. Hledání Aljašky je podle mě jeho nejlepší knížka. A ještě hvězdy nám nepřály. Ty druhé dvě se moc nepovedly. Na tuhle knížku se už nějakou dobu chystám, ale je až na spodních příčkách mého seznamu knih, které si chci přečíst, tak nevím, kdy se k ní dostanu.:)
    Já právě teď čtu Vypravěčku a ó můj bože!!! Láska na první slovo. Ta kniha mě tak neskutečně pohltila, že jsem měla absťák, když jsem trpěla migrénou a nemohla ji číst.:D Bojím se ji číst moc rychle, protože si ten příběh chci co nejvíc vychutnat. Je prostě skvělá! :)
    Blog na zabití

    OdpovědětVymazat
  2. super návrhy s tohto tvojo výberu som nečitala ešte ani jednu ale najviac ma zaujala ta všetky malé zazraky ♥

    OdpovědětVymazat
  3. Já pořád ještě čtu Než jsem tě poznala :) a z těhto knih mi něco říká jen Zlodějka knih, ta musí být určitě super :3

    eLblog

    OdpovědětVymazat
  4. Skvělý článek, Domi! Ostrov lhářů si chci už strašně dlouho přečíst, tak snad se k té knížce brzy dostanu. Knížky od Greena mě vůbec nelákají, takže nějak nemám potřebu si přečíst Will Grayson. Všechny malé zázraky jsem četla na začátku letošního roku a prostě... Ke konci jsem k té knížce neměla, co říct. Prostě mě dostala a nenechala mě jen tak. Je dobré, že upozorňuješ ostatní, aby knížku nečetli v blbé náladě, protože já teď nemám zrovna nejlepší období a vím, že kdybych si knížku teď přečetla, asi by mi nebylo dvakrát nejlíp. Zlodějku knih jsem týden zpátky konečně dočetla! Měla jsem ji rozečtenou od března... Ze začátku jsem se do toho příběhu nemohla vůbec dostat, těžko se mi to četlo a místy mě to až nebavilo, ale asi po 200 stránkách se stal zlom a mě Zlodějka začala strašně bavit, a proto jsem ji pak přečetla jedním dechem. Markus je super spisovatel. Budu ještě muset kouknout na film, který chci už dlouho vidět, ale pořád jsem to kvůli knížce odkládala.
    Jinak jsem ještě přečetla Alchymistu a konečně knížky Čtyři dohody, o které jsi psala článek. Skvělá knížka!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Do Zlodějky jsem se taky nemohla moc začíst, ale jakmile nastal ten zlom, nešlo přestat :D Jéé, tak to jsem moc ráda, že se ti Čtyři dohody líbily! ♥

      Vymazat

  5. Good post, thank you. I just signed up to RSS on this blog.
    I admire your blog , it has of lot of information. You just got one perennial visitor of this blog! http://t-rexmuscleadvice.com/alpha-force-testo/

    OdpovědětVymazat
  6. S tím notebookem mě to mrzí, ale snad to nebude trvat dlouho a budeš moci zase psát!
    A ke knihám....Zlodějku knih, Will Grayson, Will Grayson a Všechny malé zázraky plánuji přečíst! Těším se na ně:) Pokud jde o Ostrov lhářů, tuhle knihu neznám, takže se po ní asi poohlédnu:)

    Aktuálně mám rozečteného Stoletého staříka, který vylezl z okna a zmizel a doma mám rozečtené 4 dohody.
    Teď mám spoustu nových knih, tak se těším na Vánoce, až bude čas se jim plně věnovat O:)

    http://of-goldbook.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  7. Já Ostrov lhářů miluju a je to jedna z mých nejoblíbenějších knih :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Will Grayson, Will Grayson si chci už dlouho přečíst, bohužel jsme si ji ještě stále nekoupila. :/ Mám Johna Greena moc ráda, ačkoliv se jedná o hodně holčičí četbu, i tak mě v mém věku baví. :) V posledním měsíci jsme ale přečetla Z deníku sedmnáctileté Perly Sch. od Lustiga a Fantastická zvířata a kde je najít od Rowlingové, také mohu doporučit.
    Andrea Mokrejšová

    OdpovědětVymazat
  9. Poslední tři knížky jsem všechny četla a všechny si zamilovala :) tu první jsem si napsala do svého to-read listu :)
    Young, wild and free

    OdpovědětVymazat
  10. Will Grayson, Will Grayson som si chcela prečítať a tak isto aj všetky malé zázraky :)

    OdpovědětVymazat
  11. Doufám, že se to s tím notebookem nějak vyřeší a nepřijdeš o všechno, já sama si to nedokážu představit, tolik fotek (nejen) na blog, co tam mám, budu si muset pořídit nějakej externí disk nebo je konečně nahrát na internetový úložiště, abych to měla zálohované... Jinak knížky vypadají zajímavě, žádnou z nich jsem nečetla. Já jsem dřív měla při každý volný chvíli knížku v ruce, ale poslední dobou je to se mnou v tomhle ohledu nějak horší, čemuž nepřidává ani to, že potřebuju mít přečtené knížky k maturitě :D Budu se to muset snažit napravit a vyhradit si na čtení víc času, vlastně mi to celkem i chybí.. :)
    Lovely imperfections | Giveaway

    OdpovědětVymazat
  12. Zlodejku kníh a Maké zázraky som čítala a knihu Klamári (ostrov lháŕu) som si kúpila tento rok na knižnom veľtrhu tak som na ňu zvedavá :)

    OdpovědětVymazat
  13. Slyšela jsem dobré recenze na Will Grayson, Will Grayson, zbylý knížky vůbec neznám. Zaujala mě knížka Všechny malé zázraky :)

    OdpovědětVymazat
  14. Odkedy som začala robiť v kníhkupectve (síce nie priamo, ale v Creative v Panta Rhei), tak nerobím nič iné, len pokukujem po knihách a už som si našla jednu, ktorú si chcem prečítať. Z týchto titulov som však ešte nevidela ani jednu :)
    Caroline

    OdpovědětVymazat
  15. Páni, jen mit trošku více času :) zajímavé knížky! :)

    OdpovědětVymazat
  16. Skvelé tipy! Will Grayson on Greena si plánujem prečítať :)
    my blog: THE COLORFUL THOUGHTS

    OdpovědětVymazat
  17. Knížky od Greena zrovna také moc nemusím. Nevím, čím to je. Jediná kniha, která se mi líbila byla Hledání Aljašky. Na knihu Will Grayson, Will Grayson už dlouho koukám. A podle tvé recenze a úplně stejným pohledem na Greena bych řekla, že mě kniha nezklame. :)
    Find joy in the ordinary

    OdpovědětVymazat
  18. Super článek! :) Já jsem se teď pustila do četby Harryho Pottera (čtu ho prvně) a musím říct, že mě to opravdu chytlo :) Jinak ti přeju, aby se ti tvé problémy s notebookem, co nejdřív vyřešily. :)
    lalymylifestyle.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  19. Je zaujímavé, že asi pred pol minútou som dočítala článok, kde sa písalo o neobľúbených knihách a hneď na prvom mieste bol ten Ostrov lhářu. Ja sa musím priznať, že som o tejto knihe ani nepočula :D ale asi sa po nej poobzerám, keď sú na ňu takéto protichodné názory.
    Ja mám tento semester dejiny svetovej literatúry, takže toho čítam pomerne veľa :D ale z vlastnej iniciatívy momentálne čítam Nulté číslo od Umberta Eca :)
    World of Nicol

    OdpovědětVymazat
  20. bože moja must read list je dlhy a teraz ešte tam idem dodať Všechny malé zázraky, ale ďakujem za tipy dobrých kníh nikdy nie je dosť
    galantosfun

    OdpovědětVymazat
  21. Já jsem dočetla Zeď vzpomínek a teď se vrhám na Bábovky :) Děkuji za další skvělé tipy!
    Meet My Lovely World

    OdpovědětVymazat
  22. Z tvých tipů neznám žádný. Momentálně nečtu nic kromě povinné četby. Ale k vánocům dostanu jednu knížku, tak se na ni hrozně těším. :)

    OdpovědětVymazat
  23. Kniha Všechny malé zázraky ma doslova dostala. Neviem čo presne som od očakávala. Dlho som si ju chcela prečítať. Vídala som ju často na internete a na rôznych blogoch. A nakoniec stála za to! Naozaj jedna z mojím obľúbených kníh.

    http://lamodaeanarchia.blogspot.it/

    OdpovědětVymazat
  24. Zajímá mě tolik knih a nemám čas si k nim ani čichnout... :D O Zlodějce knih jsem uvyžovala jen díky tomu, že to vidím všude kolem a myslela jsem, že by to mohlo být super .. ale je pravda, že na válečnou tematiku nemám moc stavěný žaludek, prostě nedokážu celkově tady tu lidskou pohromu pochopit.

    OdpovědětVymazat